Doa Akhir dan Awal tahun Islam

Tahun baru islam sebentar lagi jatuh pada tanggal 18 desember 2009 yaitu 1 muharram 1431 Hijiriyah, dan biasanya kita dalam akhir dan awal tahun selalu berdoa, dan doanya sebagai berikut :
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.siapa saja yang membaca doa ini, maka syaitan berkata :“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada tahun ini dan Allah binasakan aku satu saat ini juga. Dengan sebab membaca doa ini, Allah akan ampunkan dosanya setahun”

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selesai maghrib pada malam satu Muharram.Barang siapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :-“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini karena Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.

Ini lah Doa nya :
Barangsiapa yang membaca doa AKHIR tahun ini, maka syaitan akan berkata: “Hampalah kami di sepanjang tahun ini“.
Doa Akhir Tahun:

Bismillahirohmannirrohim
Washollohu alla sayidina muhamaddin waala ahlihi wa syohbihi wa sallam. Allahuma ma amiltu fihadihis sanati mimma nahaitani anhu. Falam atub minhu walam tardhohu walam tansahu wahalamta ala ba`da qudrotika alla ukuwbati illa taubati minhu ba`da jurati alla maksiatika fa inna astargfirukha fag firli wamma amiltu fimma mimma tardhohu wawaadtani allaihi sawaba faas alluka allohuma ya khariymu ya dzaldzalali wal ikhromi. Antataqoballahu mina thatho rojanni minka yakharimmu wa shollahu alla sayidina muhammadin nabiya umma wa alla ahlihi wa shobihi wa sallam.
“ Allah SWT bersalawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak ridha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau ridhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau mengabaikan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah bersalawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengkharuniakan kesejahteraan ke atas mereka”

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.
Doa Awal Tahun:

Bismillahirohmannirrohim
Washollohu alla sayidina muhamaddin waala ahlihi wa syohbihi wa sallam. Allahuma anta abadiul khodimu awallu.Wa alla fadlikal adhimi wujudikal muawali wahadaamu jadidu kod akhbala ilaina nasaalukal mismata.Fihiminasyaitoni waauliyaihi wajunudihi wal auna alahadihinafsilamaroti bisuui waistighollu bima yukhoronumi illaika julfa ya dzaldzalali wal ikhromi.Yaa arhamar rohiminna wa shollahu alla sayidina muhammadin nabiya umma wa alla ahlihi wa shobihi wa sallam.
“ Allah SWT bersalawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentara-tentaranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah bersalawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.”

Ambillah kesempatan ini dalam setahun sekali untuk berdoa diakhir dan awal tahun, mudah-mudahan ALLAH SWT. Memberikan ampunan dari dosa-dosa kita dan memberikan rahmat kepada kita semua..amin ya robbal alamin……..

Advertisements

3 Responses

  1. subhanallah…aku baru menyadari…..ampuni hambamu ini YA ALLAH yang belum tahu…………..

    • Selamat tahun Baru, semoga diakhir dan awal tahun ini sebagai titik balik untuk instropeksi diri……….dan kita mendapatkan berkah dari ALLAH SWT.

  2. If you are just the slightest tad interested in betting, you simply cannot fail to notice the existence of the Betting Exchanges such as Betfair and the unique lay betting service that they offer, allowing us to lay bet on the outcome of virtually every sporting event. premier league betting ligue 1 betting bundesliga betting serie a betting division 1 betting nfl betting ncaa football betting mlb betting nba betting basketball betting fiba betting Suggestions or advice in relation to football betting can help you be a successful punter so that you can be a genius yourself when it comes to offering qualified football betting advice. Now, let us read insights about some good football betting strategies. darts betting pdc betting ryder cup betting pga betting nhl betting mosconi cup betting us open betting us open australian open betting australian open suisse open betting farmers classic betting • The procedure of football is a real time affair, it depends on the scores which are been made while the match takes place. Do not rely on television broadcast always go for a faster speed broadband connection which will help you take decisions faster.

    http://www.pulsebet.com/betting/9-7/Football/England-Premiership http://www.pulsebet.com/betting/9-1099/Football/France-Ligue-1 http://www.pulsebet.com/betting/9-644/Football/Germany-1Bundesliga http://www.pulsebet.com/betting/9-1100/Football/Italy-Serie-A http://www.pulsebet.com/betting/9-1109/Football/Portugal-Division-1 http://www.pulsebet.com/betting/19-1/American-Football/North-America-NFL http://www.pulsebet.com/betting/19-9/American-Football/North-America-NCAA-Football http://www.pulsebet.com/betting/2-1/Baseball/North-America-MLB http://www.pulsebet.com/betting/3-184/Basketball/North-America-NBA http://www.pulsebet.com/betting/3-185/Basketball/North-America-NCAA-Basketball http://www.pulsebet.com/betting/3-57/Basketball/FIBA-World-Championship http://www.pulsebet.com/betting/7-10/Darts/European-Championship http://www.pulsebet.com/betting/7-1/Darts/PDC-World-Championship http://www.pulsebet.com/betting/10-4/Golf/Ryder-Cup http://www.pulsebet.com/betting/10-110/Golf/US-PGA-Championship http://www.pulsebet.com/betting/12-104/Hockey/North-America-NHL http://www.pulsebet.com/betting/16-5/Snooker-&-Pool/Pool-Mosconi-Cup http://www.pulsebet.com/betting/17-226/Tennis/US-Open-ladies http://www.pulsebet.com/betting/17-225/Tennis/US-Open-men http://www.pulsebet.com/betting/17-290/Tennis/Australian-Open-ladies http://www.pulsebet.com/betting/17-1/Tennis/Australian-Open-men http://www.pulsebet.com/betting/17-293/Tennis/Allianz-Suisse-Open-Gstaad-men http://www.pulsebet.com/betting/17-295/Tennis/Farmers-Classic-Los-Angeles-men

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: